JAVA ΕΝΟΤΗΤΑ 5 – Integers (Part 1)

 


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο σημερινό δωρεάν μάθημα Java θα αναλύσουμε πως ορίζουμε int (ακέραιες) μεταβλητές, και πως χρησιμοποιούνται σε ένα Java κώδικα. 

Επίσης, σαν επόμενο βήμα, με τις int μεταβλητές να έχουν ήδη οριστεί, θα εκτελέσουμε μερικές απλές αριθμητικές πράξεις χρησιμοποιώντας  arithmetic operators.

int Data Type

Στη προηγούμενη ενότητα είδαμε πώς να ορίζουμε μια μεταβλητή στη γενική της μορφή. Τώρα μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή τη θεωρία για να ορίσουμε integer variables στη Java. Πριν δούμε το πρώτο μας πρόγραμμα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Java διαθέτει τέσσερα διαφορετικά integer data types:


Το πιο συνηθισμένο integer data type είναι το int.  Βασικά, δεν είναι μόνο το πιο συνηθισμένο αλλά και το default data type της Java όταν αναφέρεται σε ακέραιους αριθμούς. Αυτό σημαίνει ότι η Java πάντα προσπαθεί να μετατρέψει όλους τους ακέραιους αριθμούς σε int εκτός και αν εμείς ορίσουμε κάποιο διαφορετικό data type. Αυτή τη συμπεριφορά θα την συναντήσουμε σύντομα σε ένα από τα παραδείγματα που θα γράψουμε σε αυτή την ενότητα.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να δούμε πως ορίζουμε επίσημα μια int variable. Με βάση τον κανόνα της Java, για να ορίσουμε μια μεταβλητή θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε το data type, μετά το όνομα της μεταβλητής και τέλος είτε στον ορισμό είτε μέσα στο κώδικα της εφαρμογής να της αναθέσουμε μια τιμή.

Έχουμε λοιπόν την δυνατότητα να ορίσουμε την μεταβλητή σε δύο γραμμές κώδικα:

int x;

x = 5;

ή, εάν γνωρίζουμε την τιμή εξαρχής, να την αναθέσουμε άμεσα στη μεταβλητή.

int x = 5;

Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε πολλαπλές μεταβλητές στη ίδια γραμμή κώδικα όταν όλες ανήκουν στο ίδιο data type.

int x1 = 5, x2 = 10;

Κάθε statement ή ορισμός μεταβλητής τελειώνει με semicolon (; ) αφού αυτό απαιτεί η Java. Ας δούμε τώρα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

App.java

package com.example;

public class App {

    public static void main(String[] args) {
        // Assign a value to the salary variable
        int salary = 2500;
        // Assign a value to the bonus variable
        int bonus = 1200;
        // Calculate the total pay by adding salary
        // and bonus. Assign the result to pay
        int pay = salary + bonus;
        // Display the pay
        System.out.println("Your pay is " + pay);
    }
}

Output

Your pay is 3700


        int salary = 2500;

Σε αυτή τη γραμμή κώδικα ορίζουμε μια καινούργια integer variable με το όνομα salary και ταυτόχρονα της αναθέτουμε την τιμή 2500.

        int bonus = 1200;

Εδώ ορίζουμε ακόμα μια integer variable με το όνομα bonus στην οποία αναθέτουμε τη τιμή 1200.

        int pay = salary + bonus;

Όπως σε κάθε γλώσσα προγραμματισμού, έτσι και στη Java μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αριθμητικές πράξεις με τις μεταβλητές χρησιμοποιώντας απλά σύμβολα που ονομάζονται arithmetic operators.



Στο δικό μας παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τον addition operator ( + ), προσθέτουμε τις μεταβλητές salary και bonus. Στην πραγματικότητα προσθέτουμε τις τιμές με τις οποίες ισούται κάθε μια από τις μεταβλητές. Το αποτέλεσμα της πρόσθεσης το αναθέτουμε σε μια καινούργια μεταβλητή που ορίζουμε με το όνομα pay.

        System.out.println("Your pay is " + pay);

Τώρα επιθυμούμε να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα της πρόσθεσης, δηλαδή ποια είναι η τιμή που περιέχει η μεταβλητή pay. Για να το τυπώσουμε το αποτέλεσμα στο terminal, καλούμε τη μέθοδο println( ).

Επειδή δεν θέλουμε να τυπώσουμε μόνο τον αριθμό αλλά και ένα επεξηγηματικό μήνυμα μαζί με τον αριθμό, συνδυάζουμε ένα String μήνυμα («Your pay is») με τη μεταβλητή pay.  Όταν εκτελείται η println( ), θα αντικατασταθεί η pay με τη τιμή με την οποία ισούται και μετά θα προστεθεί μπροστά το μήνυμα που έχουμε ορίσει.

 


Εδώ το σύμβολο ( + ) δεν εκτελεί πρόσθεση αλλά concatenation. Η Java, όταν βλέπει ότι ο πρώτος όρος που έχουμε γράψει μέσα στη println( ) είναι String δεν μπορεί να εκτελέσει πρόσθεση αφού δεν θα είχε νόημα να προσθέσει χαρακτήρες με αριθμούς. Το concatenation είναι η πράξη όπου οι όροι «κολλάνε» ο ένας δίπλα στον άλλον. Για αυτό άλλωστε έχουμε αφήσει ένα κενό μεταξύ του s και του » για να μη κολλήσει ο αριθμός δίπλα στο γράμμα.

Αν ώρα θέλετε να γνωρίζετε ποια είναι η max ή η min τιμή που μπορεί να έχει μια variable μπορείτε να καλέσετε μπορείτε να καλέσετε την Integer κλάση όπως δείχνει το παρακάτω πρόγραμμα.

App.java

package com.example;

public class App {

    public static void main(String[] args) {
        // Assign a value to the salary variable
        int salary = 2500;
        // Assign a value to the bonus variable
        int bonus = 1200;
        // Calculate the total pay by adding salary
        // and bonus. Assign the result to pay
        int pay = salary + bonus;
        // Display the pay
        System.out.println("Your pay is " + pay);

        // Assigns maximu int value to max
        int max = Integer.MAX_VALUE;
        // Assigns minimum int value to min
        int min = Integer.MIN_VALUE;
        // Display minimum and maximum values of an integer
        System.out.println("minimum: " + min);
        System.out.println("maximum " + max);
    }
}


Output

Your pay is 3700

minimum: -2147483648

maximum 2147483647

Μην ξεχάσετε να κάνετε ένα μικρό donation έτσι ώστε αυτό το blog να μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ και να έχει περισσότερες δυνατότητες στην online παράδοση δωρεάν μαθημάτων.

full-width


Post a Comment

0 Comments