PYTHON ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Python Installation

 

Δωρεάν μαθήματα Python


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από το σημερινό δωρεάν μάθημα Python, ξεκινάμε μια σειρά δωρεάν Python μαθημάτων με σκοπό να μάθουμε και να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται αυτή την εύκολη αλλά ταυτόχρονα διάσημη γλώσσα προγραμματισμού. 

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί πάρα πολύ το ενδιαφέρον τόσο για την ίδια την Python όσο και για τα web frameworks που την πλαισιώνουν, όπως DjangoFlask και FastAPI, και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους.

Στο σημερινό δωρεάν μάθημα Python θα ξεκινήσουμε με τα βήματα εγκατάστασης της Python σε Windows περιβάλλον και μετά θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του Visual Studio Code που θα είναι το κύριο μας περιβάλλον ανάπτυξης Python εφαρμογών.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ PYTHON

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, για να μπορέσουμε να γράψουμε εφαρμογές γραμμένες σε γλώσσα προγραμματισμού Python, θα πρέπει πρώτα να έχουμε εγκαταστήσει την ίδια την  Python στον υπολογιστή μας.

Για να εγκαταστήσουμε λοιπόν την Python, θα πρέπει να μεταβούμε στο site της ίδιας της Python (https://www.python.org/downloads/release/python-3910/) και να κατεβάσουμε την πιο πρόσφατη έκδοση της. Το ιδανικό θα ήταν, αν υποστηρίζεται από το λειτουργικό σας σύστημα, να επιλέξετε την 64 bit έκδοση.

Δωρεάν Μαθήματα Python
Δωρεάν Μαθήματα Python

Αφού κατεβάσετε το αρχείο, κάνετε double click επάνω του για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης. Στο πρώτο παράθυρο που εμφανίζεται, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει και τα δύο checkboxes που υπάρχουν στο κάτω μέρος του παραθύρου με τα ονόματα Install launcher for all users (recommended)” και Add Python 3.9 to PATH.

Τώρα μπορείτε να πατήσετε την επιλογή “Install Now” για να ολοκληρώσετε την διαδικασία εγκατάστασης της Python.

Δωρεάν Μαθήματα Python

 
Δωρεάν Μαθήματα Python


Δωρεάν Μαθήματα Python

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ VISUAL STUDIO CODE

Μετά το τέλος της εγκατάστασης της Python, το δεύτερο και τελευταίο βήμα που απομένει να ολοκληρώσουμε είναι να επιλέξουμε το περιβάλλον μέσα από το οποίο θα αναπτύξουμε τις Python εφαρμογές μας. Αν και υπάρχουν αρκετά αξιόλογα δωρεάν IDE, για τα δικά μας δωρεάν μαθήματα Python θα προτιμήσω το Visual Studio Code. Το συγκεκριμένο IDE, εκτός από το ότι είναι εύκολο στην χρήση του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γράψετε κώδικα και σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού όπως Java και GO αλλά και για Web τεχνολογίες όπως JavaScript και React.

Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να μεταβείτε στο site του Visual Studio Code (https://code.visualstudio.com/) και αφού κατεβάσετε την Windows έκδοση να την εγκαταστήσετε.


Δωρεάν Μαθήματα Python

Μετά το πέρας της εγκατάστασης του Visual Studio Code, δημιουργήστε ένα φάκελο στον σκληρό σας δίσκο. Εγώ αυτό τον φάκελο (folder) τον έχω ονομάσει PythonPractice.


Δωρεάν Μαθήματα Python

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε το Visual Studio Code και επιλέξτε File -> Open Folder και ανοίξτε το φάκελο που δημιουργήσατε στο προηγούμενο βήμα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα άδειο, χωρίς αρχεία, project.


Δωρεάν Μαθήματα Python

Δωρεάν Μαθήματα Python

Δωρεάν Μαθήματα Python

Δωρεάν Μαθήματα Python

PYTHON EXTENSIONS INSTALLATION

Τώρα πρέπει να εγκαταστήσουμε το Python extension της Microsoft  για να μπορούμε πολύ εύκολα να γράφουμε κώδικα Python χωρίς λάθη αλλά και για να εκτελούμε τις Python εφαρμογές που πρόκειται να γράψουμε.

Για αυτό το σκοπό θα πρέπει να πατήσουμε επάνω στην εικόνα extensions και στο εμφανιζόμενο search box να γράψουμε Python. Πατήστε Install στην πρώτη επιλογή που προέρχεται από την Microsoft.

Δωρεάν Μαθήματα Python

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να εγκαταστήσετε πολλά άλλα χρήσιμα extensions και snippets που έχουν γράψει κατά καιρούς διάφοροι προγραμματιστές.  Για παράδειγμα ένα ακόμα extension που ίσως σας φανεί χρήσιμο είναι το Python Indent. Μπορείτε να δείτε πολύ γρήγορα την χρησιμότητα αυτών των extensions από τα αστέρια αξιολόγησης με τα οποία οι προγραμματιστές και οι χρήστες του Visual Studio Code τα έχουν αξιολογήσει.

Δωρεάν Μαθήματα Python

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ  ΤΟ ΠΡΩΤΟ PYTHON ΚΩΔΙΚΑ

 Τώρα είμαστε έτοιμοι να γράψουμε τον πρώτο Python κώδικα και να τον εκτελέσουμε. Πατήστε το εικονίδιο Explorer για να γυρίσετε πίσω στο αρχικό μας project.

Δωρεάν Μαθήματα Python

Πατήστε το εικονίδιο με το όνομα New File και ονομάστε το αρχείο σας app.py.  Βασικά το όνομα δεν έχει σημασία, έχει όμως η κατάληξη του αρχείου. Οπότε βεβαιωθείτε ότι όλα τα αρχεία που γράφετε στην Python έχουν κατάληξη .py.

Δωρεάν Μαθήματα Python

Το περιβάλλον μας είναι έτοιμο! Μπορούμε τώρα να γράψουμε την πρώτη μας ολοκληρωμένη και εκτελέσιμη γραμμή κώδικα  της οποίας το αποτέλεσμα θα εμφανιστεί στο terminal πλαίσιο.  Γράφουμε λοιπόν μια απλή print( ) function που απλά τυπώνει στο terminal το μήνυμα, με μορφή String, που έχουμε γράψει μέσα στην παρένθεση σε διπλά quotes ( “ “).

 app.py




Πριν εκτελέσουμε τον κώδικα μας, θα πρέπει πρώτα να τον αποθηκεύσουμε. Επιλέγουμε
File -> Save ή απλά πατάμε Ctrl + S στο πληκτρολόγιο.

Για την εκτέλεση του προγράμματος μας απλά κάνουμε δεξί κλικ επάνω στο αρχείο και επιλέγουμε Run Python File in Terminal.






Θα μπορούσαμε επίσης να εκτελέσουμε τον κώδικα μας πατώντας επάνω στο εικονίδιο δεξιά επάνω στην οθόνη.



Συγχαρητήρια! Μόλις δημιουργήσατε και τρέξατε το πρώτο σας Python πρόγραμμα. Για τα μελλοντικά δωρεάν μαθήματα Python μπορείτε να ακολουθήσετε τα ίδια ακριβώς βήματα για να δημιουργήσετε ένα καινούργιο αρχείο για κάθε παράδειγμα που θα αναλύσουμε.

Μην ξεχάσετε να κάνετε ένα μικρό donation έτσι ώστε αυτό το site να μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ και να έχει περισσότερες δυνατότητες στην Online παράδοση δωρεάν μαθημάτων.

full-width

Post a Comment

2 Comments

  1. Πραγματικα ειναι πολυ καλο αυτο που εχετε κανει και εχετε δημιουργήσει,εμενα προσωπικα θα με βοηθησει πολυ σημερα ηταν η πρωτη μερα Βεβαια αλλα οκ . Μαθαινω το kotlin se macbook σε μια γερμανικη σχολή Μετεκπαιδευσης και δυστυχος τα γερμανικα μου δεν ειναι τόσο καλα δυσκολευομαι πολυ να παρακολουθησω την θεωρια που σημαινει οτι μένω πισω στις ασκησεις μου .Ευχομαι το python να με βοηθησει να καταλαβω καλυτερα πωσ λειτουργεί και πραγματικα χαρηκα παρα πολυ που μπορεσα να βρω επιτελους μια σελιδα και καποιος Ελληνας επιτελους να μπορει να βοηθαει τα παιδια που εχουμε πραγματικα αναγκη να τα καταλαβουμε καλυτερα στη γλωσσα μας.

    ReplyDelete
  2. Πραγματικα ειναι πολυ καλο αυτο που εχετε κανει και εχετε δημιουργήσει,εμενα προσωπικα θα με βοηθησει πολυ σημερα ηταν η πρωτη μερα Βεβαια αλλα οκ . Μαθαινω το kotlin se macbook σε μια γερμανικη σχολή Μετεκπαιδευσης και δυστυχος τα γερμανικα μου δεν ειναι τόσο καλα δυσκολευομαι πολυ να παρακολουθησω την θεωρια που σημαινει οτι μένω πισω στις ασκησεις μου .Ευχομαι το python να με βοηθησει να καταλαβω καλυτερα πωσ λειτουργεί και πραγματικα χαρηκα παρα πολυ που μπορεσα να βρω επιτελους μια σελιδα και καποιος Ελληνας επιτελους να μπορει να βοηθαει τα παιδια που εχουμε πραγματικα αναγκη να τα καταλαβουμε καλυτερα στη γλωσσα μας.

    ReplyDelete

Η γνώμη σας είναι σημαντική.